Wakacje, woda i nanofuzja.

Publikuję w nadziei, że ktoś będzie miał lepszą pogodę, niż ja :(image3004

Każde dziecko w przedszkolu wie, że picie wody jest bardzo ważne, szczególnie w długie, upalne, letnie dni. Powiada się, że przeciętny dorosły powinien spożyć od 3 do 4 litrów wody dziennie (dzieci w zależności od wieku od 1 do 3 litrów) [1] (więcej na ten temat znajdziecie tu: [5]). No dobrze to teraz spróbujcie wypić 4 litry wody. Nawet rozkładając to w ciągu dnia, jestem pewien, że zapewni to Wam bardzo regularne wizyty w toalecie, a któż by chciał spędzić taki piękny dzień, jak dziś (serio mam nadzieję, że ktoś jednak cieszy się dzisiaj słoneczkiem :( ), odcedzając przysłowiowe kartofelki?
Pewna (oczywiście) amerykańska firma ponoć znalazła na to sposób i choć jej oferta skierowana jest do aktywnie ćwiczących fit-freaków, nawet przeciętny zjadacz chleba doceni pomysł. Jesteście gotowi? Siedzicie? Nie? To usiądźcie! Oto przed Wami:

TŁUSTA WODA (FATwater)
by Bulletproof [2]

Jeśli drapiecie się właśnie po swoich głowach, zastanawiając się, jak woda może być tłusta, to już śpieszę z wyjaśnieniami (a przynajcover_bulletproofmniej ich próbą). Tak właściwie mowa jest tutaj o emulsji (wszyscy odetchnęli z ulgą), przygotowanej poprzez nano-fuzję (nazwa opatentowana xD) olei XCT (mieszaniny 8 i 10 węglowych trójglicerydów znalezionych w oleju kokosowym i/lub palmowym) oraz oczyszczonej wody [3-4]! Producent twierdzi, że taka mieszanina nawadnia znacznie lepiej, niż zwykła woda mineralna. Ponadto tłuszcze XCT (czy inaczej MCT – medium chain triglycerides) ponoć są najlepszym źródłem energii, gdyż szybko są przekształcane w ciała ketonowe.

Pomijając to, że sama nazwa „ciała ketonowe” budzi we mnie nieprzyjemne skojarzenia z cukrzycą, idea jeimage1st dość ciekawa. Wykorzystuje znany od dawna pomysł zamykania leków w liposomach – pęcherzykach zbudowanych z warstwy fosfolipidowej, otaczającej cargo. Takie bąbelki znane są z doskonałego wchłaniania (w porównaniu do wodnych roztworów). Zazwyczaj problemem jest równomierne zamknięcie leku wewnątrz – na szczęście tutaj go nie mamy (tyle wygrać!). Wszystko cudownie, ale… tajemnicą pozostaje, jak oni zmusili tłuszcze, by na stałe oplotły pęcherzyki wody – zazwyczaj stosuje się do tego celu emulgatory (np. znane wszystkim detergenty), jednak nie są one wymieniane w składzie produktu. Być może to wyjątkowość owych tłuszczy, a może niewymieniony składnik X? Któż to wie…?

Pozdrowienia z wakacji śle Wam:
Nukleotyd


[1] – http://waterpointsystem.pl/czlowiek-woda

[2] – http://www.thesavory.com/drinks/fatwater-extreme-hydration-summertime-drinking.html

[3] – https://www.upgradedself.com/fatwater#/OVERVIEWANDBENEFITS1

[4] – https://www.bulletproofexec.com/mct-oil-benefits-14-ways-fit-mct-oil/

[5] – http://www.europeanhydrationinstitute.org/

Bookmark the permalink.

Comments are closed