Pikantne „co nieco”

Jak w tytule będzie o czymś pikantnym. A o czym? O słynnym Puchatkowym „co nieco” – czyli o jedzeniu. O ostrym jedzeniu.

Skala ostrości

Jak jednak określić ostrość jedzenia? W użyciu jest ogólnie znana skala ostrości, tzw. skala Scoville’a. Została ona wymyślona w 1912 roku, przez chemika Wilbura Scoveille’a. Co ciekawe na początku ostrość wyznaczano organoleptycznie, jednak każdy ma inną wrażliwość na odczuwanie ostrości, więc skali brakowało uniwersalności. Po odkryciu, że w większości przypadków, za ostry smak odpowiada substancja zwana kapsaicyną, to właśnie do niej zaczęto odnosić ostrość różnych przypraw.  Zgodnie z metodyką wyznaczania ostrości w tej skali, jej wartość jest uzależniona od zawartości kapsaicyny, a dla czystej kapsaicyny ostrość wynosi 16 mln SHU (ang. Soville Hotness Unit). Metodę organoleptyczną zachowano jednak do wyznaczania ostrości substancji innych niż kapsaicyna. Wartość na skali Scoville’a oznacza rozcieńczenie jakiemu trzeba poddać substancję, aby ostrość nie była wyczuwalna. Najpopularniejsze substancje zebrano w poniższej tabeli.

skala ostrosci

 

 

Kilka ciekawostek

Najpopularniejszą ostrą przyprawą jest chili – 1/4 populacji świata spożywa chili przynajmniej raz dziennie. Tylko w samym Meksyku hodowanych jest  ponad 140 odmian chili. Chili, po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie, jest również bardzo dobrym substytutem soli w diecie. Nadaje ono potrawom wystarczająco dużo smaku, dzięki czemu nie wymagają już doprawiania.

Dlaczego ludzie lubią chili, pomimo pieczenia? Niektórzy naukowcy uważają, że po zjedzeniu chili, ciało ludzkie produkuje endorfiny, działające na komórki mózgu podobnie jak morfina. Dlatego też spożywanie chili może być uzależniające. Ma ona jednak różne właściwości pro-zdrowotne m.in. chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują na wrzody, a liczba zachorować na raka żołądka w krajach, w których chili jest ważnym składnikiem diety, jest bardzo niewielka.

Papryczka chili pochodzi z Ameryki Środkowej. Po odkryciu Ameryki przez Kolumba, przed 500 laty, chili bardzo szybko rozprzestrzeniło się w Azji i Afryce. Azjaci są niejednokrotnie bardzo zdziwieni, gdy dowiadują się, że chili nie pochodzi z Azji.

Na Uniwersytecie Stanowym w Nowym Meksyku w roku 1991 otwarto The Chile Pepper Institue, odpowiedzialny za gromadzenie oraz promowanie informacji o chili.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale

http://www.chilepepperinstitute.org/

http://www.ostrakuchnia.pl/

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz